PERSOONALLISUUS MUKAAN ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEEN!

Elämäntapamuutokset ja laihduttaminen kiinnostavat ihmisiä aina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan noin miljoona ihmistä laihduttaa joka vuosi. Silti kaksi kolmasosaa suomalaisista on edelleen ylipainoisia. Tämän hetken lukemat kertovat sen, että dieeteille olisi huutava tarve ja aika moni laihdutuskuuri epäonnistuu, koska suurin osa suomalaisista on ylipainoisia. Mutta onhan meillä tarjolla jos jonkinlaista dieettiä ja ihmepilleriä sekä myös todella järkevänoloisia ammattilaisten tekemiä ruokavalioita ja liikuntaohjeita. Mikä siis on vialla, kun koko maapallon painokäyrä jatkaa nousuaan?

Viimekertaisessa blogitekstissäni käsittelin elämänhallintaa ja sen vaikutusta laihdutus- ja elämäntapaprojektiin. Tulin siihen tulokseen, että elämäntilanne- ja totutut tavat voivat estää meitä laihtumasta. Elämä tulisi saada siis ensin hallintaan ennen kuin laihtumista voi tapahtua. Olen edelleen samaa mieltä. Mutta kuvitellaanpa, että elämäsi on hallinnassa ja sinulle annetaan valmis dieetti, jonka avulla sinun pitäisi laihtua. Lähtökohdat laihtumiseen ovat hyvät, mutta mitäpä jo et pääse dieetin kanssa ikään kuin samalle levelille, vaan hankaat vastaan esimerkiksi ruokien tarkkaa mittaamista? Sinun ja dieetin yhteistyö ei vaan suju. Se on loppu sille dieetille hyvin pian ja laihtumiset voi taas unohtaa vähäksi aikaa.

Korostan omissa valmennuksissani paljon yksilöllisyyttä. Jotkut rakastavat ruokien punnitsemista ja mittaavat jokaisen juostun sekunnin digitaalisilla laitteilla sekä pitävät kiinni tarkasti sovituista treenipäivistä ja kellonajoista. Toiset taas liikkuvat mielellään fiiliksen mukaan ja kuuntelevat kehoaan sekä rakastavat ruuasta nauttimista ja pyhittävät lepohetken juuri ruoka-aikaan. Oletko kuullut koskaan Erikssonin värianalyysin teoriasta, jossa jaotellaan ihmiset temperamenttien ja persoonallisuuden mukaan väreihin? Tätä käytetään esimerkiksi työpaikoilla eri personaallisuuksien tunnistamisessa ja työyhteisön hyvinvoinnin parantamisessa. Miksi emme voisi soveltaa tätä teoriaa myös laihduttamiseen ja elämäntapamuutokseen?

Tässä teoriassa ihmiset jaotellaan värien mukaan. Esimerkiksi minä olen selkeästi keltainen tyyppi, joka on luova ja suurpiirteinen fiilistelijä. Minunkaltainen ihminen ei pidä kalorien ja kilometrien laskemisesta, vaan menee fiiliksen mukaan. Minun on siis ihan turha ottaa mitään valmista sapluunaa, jolla muuttaa elämäänsä, vaan kehitellä oma polku, joka johtaa parempaan. Sininen ihminen on taas tarkka ja analyyttinen, jolle varmasti sopisi tiukka ja suunnitelmallinen dieetti, jota voisi jatkaa elämäntapaprojektina myös dieetin jälkeenkin.

Oman laihdutusohjelman ja muutosten kanssa pitää olla yhtä jos haluaa asioiden onnistuvan. Useasti kuulen asiakkaani sanovan, että paino on tippunut kuin itsestään, kun olen alkanut tehdä sitä ja tätä enkä ole ottanut asiasta stressiä. Luultavasti tällöin tekemäni ohjelma on sopinut juuri hänen arkeensa ja persoonaansa ja muutoksien tekemisestä voi jopa nauttia! Hyvillä ja persoonaa kunnioittavilla liikunta- ja ravitsemusohjeilla voi elää varmasti koko loppuelämänsä. Sen vuoksi neuvonkin ensin tutkiskelemaan omaa persoonallisuutta ja käyttäytymistapoja, jonka jälkeen pyytää vaikka ammattilaista tekemään omaa arkea, tapoja ja persoonallisuutta tukevan laihdutus- tai elämäntapaohjelman. Siispä kunnioita itseäsi ja laihduta mittoihin omien vahvuuksien kautta!

Jaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *